Wednesday, December 23, 2009

RESEPI KERANG DIVA


wow... I cooked this recipe for the first time and nail it! My hubby loves it and even my 5 year old girl also loves it (she doesn't eats the kerang, she just eats the sambal). I googled for recipes on kerang this morning and found a recipe which I change to suit my taste (I'm quite picky because of this pregnancy). Here goes the recipe:

KERANG DIVA

Bahan-bahan:
Kerang 2 kg
Segenggam udang kering saiz kecil
Beberapa biji cili
3 biji bawang bombay
5 ulas bawang putih
Seulas halia
Sesudu besar cuka
Kicap manis secukup rasa
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun limau purut

Cara-caranya:
1. Cuci kerang bersih-bersih dan rebus hingga hampir masak.
2. Pisahkan sebelah cangkerang kerang tersebut. Ini adalah untuk memastikan isi kerang akan meresap semua perisa. Ketepikan.
3. Kisarkan bawang bombay, bawang putih, udang kering, halia dan cili sehingga halus dan tumiskan.
4. Masukkan daun limau purut, kicap manis dan garam secukup rasa. Tambahkan air sedikit jika terlalu kering.
5. Masukkan kerang dan gaul rata.
Siap untuk dihidang dan dinikmati bersama nasi panas.

Happy trying!

1 comment:

bunswkens said...

the best kerang recipe i ever had.It's yummy, thanks sayang ....