Tuesday, September 21, 2010

Ayam Percik

Yesterday, I cook ayam percik for lunch. I've searched numerous recipes from internet and magazines, and this is my own version that i've created. It's very easy and the taste is MARVELOUS!!!


AYAM PERCIK DIVA


Bahan-bahan: 4 ketul paha ayam (chicken thigh)
                       5 cm kunyit hidup (turmeric)
                       5 cm halia (ginger)
                       Sebiji bawang besar (big ionion)
                       Sebiji bawang bombay (big red onion)
                       5 biji cili padi atau cili biasa (chilli)
                       2 sudu makan gula (sugar)
                       Garam (salt) - secukup rasa
                       Serbuk perasa Ajinomoto (seasoning) - secukup rasa

Cara-cara:
1. Kisar kunyit, halia, bawang besar, bawang bombay dan cili sampai lumat. perasakn dengan gula, garam dan serbuk perasa.
2. Bersihkan paham ayam dan lumurkan bersama bahan kisar tadi. perap selam sejam atau lebih.
3. Bakar dalam ketuhar 200 darjah celcius sehingga masak (kira-kira satu jam). Pastikan ketuhar dipanaskan secukupnya terlebih dahulu.
4. Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Happy cooking!

2 comments:

fajar said...

goreng boleh sik?

diva_mieza said...

Boleh juak mun mok.. Terpulang kepada kreativiti masing-masing. Sila nangga rancangan Top Chef di channel 702 Diva Universal untuk menambah inspirasi kitak duak Alood.